Op zaterdags ontvangen wij u graag voor advies bij ons op de zaak of bij Boonstra steenhandel. Maak hiervoor even een afspraak zodat u niet hoeft te wachten. We willen graag iedereen helpen en de tijd gunnen.

Grou, Wierstra

< terug naar projecten

Twee jaar geleden mochten we de nieuwe tuin van Jenne en Durkje Wierstra ontwerpen en aanleggen. Nu staat de tuin prachtig in bloei, dus was het tijd om op bezoek te gaan!

‘Ons favoriete plekje is toch wel de tafel achterhuis, met de laurierbomen en beukenhagen. Deze beginnen groot te worden en geven privacy, waardoor het een heel intiem plekje is om te zitten. ‘s Ochtends een plek om lekker in het zonnetje te zitten onder het genot van een bak koffie en ’s avonds bijvoorbeeld gezellig barbecueën op diezelfde plek’, vertelt Jenne Wierstra enthousiast.

De oude tuin
Jenne en Durkje Wierstra woonden acht jaren lang deels in Enschede en deels in het Friese dorpje Grou. ‘We hadden beide een baan in Enschede’, vertelt Jenne. ‘Na deze acht jaar ging ik met pensioen en waren we beide veel meer in Grou’, gaat hij verder. Jenne vindt het heerlijk om buiten te zijn, daarom was het tijd om wat aan de tuin te doen. ‘We wilden de tuin in ieder geval minder bewerkelijk maken.’ De oude tuin was bewerkelijk. Er was veel gras wat Jenne en Durkje niet meer mooi en handig vonden. ‘Er waren oude bomen, te grote rodondendrons en te weinig plek waar we samen lekker konden relaxen. Het was een oude tuin’, vertelt Durkje. ‘Hij beantwoordde niet meer wat we zochten in een tuin’, vult ze aan.

De tuin voorheen

 

Bezoek aan de tuinbeurs
‘We besloten met Pinksteren 2016 om naar een tuinshow te gaan, waar tuinarchitecten laten zien wat ze doen met een tuin. Hier kwamen we ook bij Michel van Kammen langs. Hij liet een strak ingerichte tuin zien met prachtige lichtbakken. We hadden meteen een klik’, vertelt Jenne met een glimlach. ‘Hij had ook meteen precies door wat we wilden’, vult Durkje aan.

De voorbereidingen
De volgende stap was een bezoek aan de tuin van de Wierstra’s, om er door heen te lopen en helder te krijgen wat de wensen waren. ‘Michel en wij kwamen beide met wat ideeën’, vertelt Durkje. Onze eisen waren een relax plek waar je heerlijk kunt zitten met wijn en gezelligheid, een plek met een hoge tafel om te eten met elkaar zoals Italianen dat hebben en laurierbomen. Een tuin waarin we buiten kunnen leven’, vult Jenne aan. Vervolgens tekende Michel een ontwerp en kwam hij weer langs. De tekening was in een keer goed en de prijs was duidelijk’, vertelt Durkje. ‘De prijs lag iets buiten het budget, dus ging Michel calculeren. We hebben een aantal water elementen eruit gehaald en toen was hij perfect!’ gaat Jenne verder. ‘Alles wat we in de tuin wilden hebben zat erin. De handtekening kon gezet worden!’

De tekening

 

De uitvoering
Een aantal maanden later konden het team al los met het verwijderen van de oude tuin. ‘Het gras ging eruit, tegels erin en modder erin’, vertelt Durkje. ‘Michel kwam regelmatig even langs terwijl het team aan het werk was. Dat was heel prettig’, gaat Jenne verder. ‘Het is prachtig om te tuin mee te zien groeien als je elke dag thuis bent. Toen de tuin klaar was dacht ik: ‘dit is het!’ Hij is precies goed, past goed bij wat we wilden en wat we planden. Hij past echt bij ons!’ vertelt Jenne enthousiast. ‘In het eerste jaar was het ook prachtig om te zien wat er gebeurt met het bloeien van de bloemen en planten’, vult hij aan.

Samenwerking
‘De communicatie met en het meedenken van Michel maakte het proces een stuk gemakkelijker. Hij is daar heel sterk in. Hij blijft voortdurend in contact en komt langs om te kijken of het goed uitgevoerd wordt’, vertelt Jenne. ‘Soms wil hij zelf even iets doen. Hij is heel erg betrokken en een echte communicator’, vult hij enthousiast aan.

Zijn jullie meer in de tuin nu?
‘We zijn sowieso al buiten mensen, maar sinds de nieuwe tuin zijn we altijd buiten als het weer het toelaat’, vertelt Durkje. ‘Lekker ompielen, dit even knippen, dat even maaien. Heerlijk’, gaat Jenne verder. ‘Een glaasje wijn, koffie, middag- en avondeten, dat is nu heerlijk om in de tuin te doen! We zijn er heel erg blij mee!’

 

De huidige tuin

home / portfolio / grou-wierstra